Aprillis, mais ja juunis ilmuvad raamatud

2004 aprill-juuni

TÄHELEPANU, MNEMOTURNIIR


Parimad küsimused 1972–2003


Koostanud Rein Laumets


Kujundanud Villu Koskaru


323 lk, pehme köide


ISBN: 9985-62-210-3


 


Mälumängusaade “Mnemoturniir” oli esimest korda eetris 1967. aastal. Aegade jooksul on enam kui 2000 inimest esitanud kokku üle 18 000 küsimuse. 1972. aastal hakati valima saate parimat küsimust. Tegemist on juba kolmanda “Mnemoturniiri-raamatuga. Selles kogumikus on avaldatud kõik parimaks valitud küsimused aastatest 1972-2003. Kokku on raamatus üle 1500 küsimuse ligi 500 raadiokuulajalt.


 


Eckhardt van den Hoogen


KLASSIKALISE MUUSIKA ENTSÜKLOPEEDIA


Saksa keelest tõlkinud Heino Pedusaar


Kujundanud Irina Tammis


336 lk, kõva köide


ISBN 9985-62-209-X


 


Mis on laulumäng? Kes oli Felix Mendelssohn? Kellelt õppis väike Mozart viiulimängu? Kuidas Beethoven oma muusikaga revolutsiooni ülistas ja Johann Strauss valsikuningaks sai? Kõik saab selgeks, kui loete seda raamatut kas veidi enne kontserdikülastust või hoopis pärast ooperietendust. Leksikon tutvustab lühidalt ja tabavalt suuri heliloojaid Johann Sebastian Bachist kuni Kurt Weillini ning muusikatermineid libretost kuni kaksteisthelimuusikani.


 


Michael Moore


LOLLID VALGED MEHED


Inglise keelest tõlkinud Tõnis Leemets


Kujundanud Andres Tali


272 lk, pehme köide


ISBN 9985-62-213-8


 


Michael Moore on ameeriklane, kirjanik, režissöör ja valija. Moore sai üle maailma kuulsaks 2003. aastal, kui tema film “Bowling for Columbine” võitis Oscari parima dokumentaalfilmi kategoorias. Auhinda vastu võttes sarjas Moore USA valitsust nii põhjalikult, et see kõne jõudis enamiku maailma riikide uudistesse.


“Lollid valged mehed” on Michael Moore´i kõige tuntum raamat. See on lõbus, irooniline ning kohati ka nukker kirjeldus elust tänapäeva Ameerikas. Juttu tehakse kõigil võimalikel teemadel, alates toidust ja keskkonnast, lõpetades relvamüügi ja muusikaga.


 


Boriss Akunin


ERIÜLESANDED


Vene keelest tõlkinud Vilma Matsov


Kujundanud Piret Niinepuu-Kiik


303 lk, pehme köide


ISBN 9985-62-205-7


 


Aasta 1889. Noor Anissi Tjulpanov on üsna õnnetu. Ta on langenud ametiredelil Moskva politsei käskjalaks ja ka armuelu kipub kesine olema. Siis saab ta ülesandeks viia kiri Erast Petrovitš Fandorinile endale ning peagi avaneb tal juba võimalus uurida koos Fandoriniga kaht juhtumit. Ühes tuleb neil rinda pista külmaverelise meisterpetise Momusega, teises lahendada tundmatu rappija sooritatud julmade mõrvade saladus.


 


Eeva Park


LÕKS LÕPMATUSES


Kujundanud Kristjan Mändmaa


208 lk, kõva köide


ISBN 9985-62-219-7


 


Psühholoogiline põnevik heidab valgust tänase Eesti süngeimasse varjupoolde. Inimkauplejate küüsi langenud neiu võitlus oma elu ja väärikuse nimel püstitab terava küsimuse: mida üldse tähendab olla inimene?


Kordustrükk uues kujunduses.


 


Maimu Berg


MA ARMASTASIN VENELAST


Kujundanud Kristjan Mändmaa


278 lk, kõva köide


ISBN 9985-62-220-0


 


Kaks ea- ja rahvuspiire kompivat armastuslugu. Autorit huvitab sügavate tunnete kõikvõimsus või võimetus asise maailma kehtestatud kirjutatud ja kirjutamata reeglite rägas. Teoste esmailmumise aegu 1980. aastate lõpus pälvisid romaanid tähelepanu oma sügavalt naiseliku lähenemisega väga ränkadele teemadele.


 


Arundhati Roy


VÄIKESTE ASJADE JUMAL


Tõlkinud Anne Lange


350 lk, kõva köide


ISBN 9985-62-222-7


 


Rahel ja Estha kasvavad üles oma pimeda vanaema konservitehase hoovil. Peres, millesse kuuluvad veel nende üksik ja ilus ema Ammu (kes armastab öösiti meest, keda nemad armastavad päeval), onu Chako (Rhodesi stipendiaat, konservimagnaat ja radikaalne marksist, kes naisi tagumikust näpistab), vihatud Baby Kochamma (endine nunn, praegune vanatädi) ja riikliku putukateadlase ööliblika vari. Sealsamas saavad lapsed teada, et asjad võivad päevapealt muutuda, et elu võib võtta uue võika vormi või üldse olemast lakata.


 


Rebecca Hall


1000 PÕHJUST SIND ARMASTADA


Tõlkinud Ragne Kepler


466 lk, pehme köide


ISBN 9985-62-197-2


 


1000 mõtet, kirjeldust ja tsitaati maailma kõige suuremast tundest – armastusest. See romantiline raamat on täiuslik kingitus.


 


Marja-Liisa Alanko


66 PASJANSSI


Soome keelest tõlkinud Mait Eelrand


Kujundanud Irina Tammis


88 lk, kõva köide


ISBN 9985-62-218-9


 


Kas igalaupäevasele pasjansiladumisele on tulnud juba puine maitse juurde? Näib, et on aeg marki vahetada. Sellesse vahvasse pasjansiraamatusse on kogutud mänge siit-sealt kogu maailmast: “Haaremist” kuni “Monte Carloni” – rohkem kui kolmkümmend ühe kaardipaki pasjanssi, “Nurgapasjansist” kuni “Servi Maija onnikeseni”. On ka paarkümmend kahe paki pasjanssi. Kaasatud on ka mittetäieliku kaardipakiga laotavaid mänge.


 


Tor Åge Bringsværd


PÕHJALA JUMALAD


Norra keelest tõlkinud Andres Mänd


Kujundanud Irina Tammis


Kaanepilt Navitrolla


300 lk, kõva köide


ISBN 9985-62-216-2


 

Lugudel Odinist ja Torist, Balderist, Frøyast ja Lokest on Põhjamaade kultuuris väga tähtis osa. See kaheteistkümnest peatükist koosnev raamat on ühine kogumik müütidest, mida Skandinaavias kristluse-eelsel ajal lauldi või jutustati.

Norra kirjanik, tõlkija, esseist ja teatrilavastaja Tor Åge Bringsværd on sündinud 1939. aastal Skienis. Tema romaane ja novelle on pärjatud lugematute auhindadega ning tõlgitud paljudesse keeltesse. Fantaasia, keeled, muistendid ja müüdid on Bringsværdi loomingu võtmesõnad.


 


ÜMBER EUROOPA


KMK eriväljaanne koostöös ajalehega Postimees


Peatoimetaja Enno Tammer


496 lk, pehme köide


ISBN 9985-62-228-6


 


Raamat annab ülevaate Euroopa Liitu kuuluvatest riikidest, uuest Euroopa Liidust. Lisaks tavakohasele faktoloogiale ja statistikale on raamatu ülesanne anda ka üldhuvitavaid lühiülevaateid. Näiteks: tuntumad inimesed, ilm, loodus, loomad, tähtsamad-iseloomulikumad asjad, pühad, kombed, söö, jook jne.


Raamatu eesmärgiks on olla nii esmase teabe andja kui ka abistav teejuht nii iga riigi kohta eraldi kui vastastikusel võrdlemisel.


 


BASKINI KOGUTUD ANEKDOODID


Kujundanud Irina Tammis


Kaanepilt Rein Lauks


320 lk, kõva köide


ISBN 9985-62-225-1


 


Andrus Kivirähk: “Eino Baskin on Eesti kultuuris umbes samasugune nähtus, nagu seda oli Venemaal vana Juri Nikulin. Ükskõik, mida ta ütleb, ikka on naljakas ja iga tema avalik esinemine on justkui väike estraaditeater. Baskini anekdoote lugedes on tähtis ette kujutada, kuidas vanameister ise neid esitaks, mis pole ju raske, sest iga inimene oskab Baskini kõnemaneeri järgi teha. Siis hakkavad nad õigesti kõlama.”


 


Sofi Oksanen


STALINI LEHMAD


Soome keelest tõlkinud Tauno Vahter


Kujundanud Rein Seppius


296 lk, kõva köide


Sari ANNE RAAMAT


ISBN 9985-62-217-0


 


Tallinn, 1971. Katariina kohtub restorani tantsuõhtul soomlasega, kes tulnud Eestisse Viru hotelli ehitama. Kolm aastat hiljem noored abielluvad. Katariinal õnnestub pärast bürokraatia kadalipu läbimist abikaasa juurde Soome elama asuda. Perre sünnib tütar Anna. Omapärase mõttemaailmaga laps, keda hakatakse soomlaseks kasvatama. Kuid Annat tõmbab rohkem Eesti poole, seda peab ta oma maailmapilti sobivamaks paigaks. Pereisa võõrandub naisest ja lapsest, käib Venemaal ehitustöödel ning oma voli järgi lustimas. Annast aga kasvab vahepeal tütarlaps, kel tekib tõsine söömishäire. Mis saab Annast, kelle suhted on keerulised, kes peab elama oma haigusega ning kohanema muutuva maailmaga?


 


David Beckham ja Tom Watt


MINU LUGU


Inglise keelest tõlkinud Ragne Kepler


kõva köide


ISBN 9985-62-232-4


 


David Beckham on vaieldamatult üks tänapäeva tuntumaid sportlasi. See raamat on David Beckhami elulugu, mis ilmub hetkel, kui pole veel vaibunud skandaalid kuulsa jalgpalluri eraelu ümber ning peagi on algamas jalgpalli EM-turniir Portugalis. Beckham räägib raamatus oma lapsepõlvest, jalgpallikarjääri algusest, tähetunnist Manchester Unitedis ja abielust endise Spice Girli Victoriaga. Raamatus on rohkelt värvifotosid.


 


Oscar Wilde


DORIAN GRAY PORTREE


Inglise keelest tõlkinud Anton Hansen Tammsaare


Kujundanud Kristjan Mändmaa


240 lk, kõva köide


Sari PUNANE RAAMAT


ISBN 9985-62-235-9


 


Oscar Wilde’i lugu moekast noormehest, kes müüb oma hinge igavese nooruse ja ilu saavutamiseks, on üks kirjaniku kuulsamaid teoseid. Wilde’ile iseloomulikus sädelevas ja epigramlikus stiilis kirjutatud lugu Dorian Gray moraalsest lagunemisest põhjustas esmailmumise ajal 1890 märgatava skandaali. Wilde’i süüdistati dekadentsis ja lugejate moraali rikkumises. Hiljem on teosest siiski saanud aegumatu klassika.


 


Robert Kagan


PARADIIS JA JÕUD


Ameerika ja Euroopa uues maailmakorras


Inglise keelest tõlkinud Marek Laane


Kujundanud Dan Mikkin


pehme köide

ISBN 9985-62-227-8
 
Ameerika politoloogi Robert Kagani teos räägib on viimaste aastate tähtsaim raamat välispoliitikast, mis on tekitanud palju kõneainet kõikjal maailmas. Kagan seletab lahti, miks on USA ja Euroopa maailmavaade nii erinev, ning millised on tulevikuväljavaated.

 


Seppo Zetterberg


JÜRI VILMSI SURM


Soome keelest tõlkinud Erkki Bahovski


Kujundanud Dan Mikkin


kõva köide


ISBN 9985-62-233-2


 


Soome ajalooprofessor Seppo Zetterbergi raamat, mis seadis kahtluse alla kuulsa Eesti poliitiku surma ametliku teooria. Kuigi kindlaid vastuseid pole siiani võimalik anda, analüüsib autor haaravalt erinevate teooriate paikapidavust. Autor on kirjutanud eestikeelsele väljaandele uue eessõna.


 


Jerry Scott & Jim Borgman


AKNE


Inglise keelest tõlkinud Holger Loodus


184 lk, pehme köide


ISBN 9985-62-229-4


 


Akne on üks maailma populaarsemaid uusi koomikseid, mis meie lugejatele tuttav Postimehe koomiksiribast. Jeremy Duncan on 15-aastane rokkar, kes võitleb igavuse, maailmavalu ja oma vanematega. Tabav kirjeldus teismelise elust, milles jagub äratundmist kõigile.


 


TALLINN VANADEL POSTKAARTIDEL


Koostanud Jaak Viires


Kujundanud Kersti Tormis


140 lk, kõva köide


ISBN 9985-62-230-8


 


Raamat “Tallinn vanadel fotodel” on mõeldud nii arhitektuuri- kui ka ajaloohuvilistele. 130-st pildist on vanimad Charles Borchardti 1880ndail aastail valminud fotod ja hiliseimad 1950ndail aastail tehtud ülesvõtted, kus veel sõjaaegsed varemed näha on. Raamatus on nii vanu õhuvaateid kui ka mõne arhitektuuridetaili lähivõtteid. Tegemist on enamasti vähetuntud vaadetega, mida tänase kiirelt areneva linnaehituse taustal väärtustada tuleks.


 


Andy MacNab


TULEMÜÜR


Inglise keelest tõlkinud Karin Suursalu


pehme köide


ISBN 9985-62-234-0


 


Kui Nick Stone poleks olnud kohutavas rahahädas, ei oleks ta iial Vene maffiaga tegemist teinud. Kuid sellest heldest pakkumisest ei saanud ta ära öelda. Töö näis tema profiiliga mehe jaoks üsnagi lihtne: röövida jõhker rahapesijast maffiaboss tema kindlustatud hotellitoast Helsingis ning toimetada ta Sankt-Peterburgi. Kuid kui asi jõuab plaani teostamiseni, taipab Stone, et talle pole päris kõigest räägitud.


Sattunud äkki Eesti kõledasse allmaailma, kus varitsevad talle täiesti tundmatud ohud, avastab Stone, et maffia võib olla tema jaoks veel väike probleem, sest ootamatult kistakse ta Briti ja Ameerika salateenistuste ohtlikesse mängudesse ning samal ajal püüab Vene luure teda igaveseks vaikima panna…


 


Boriss Sokolov


BERIA


Kõikvõimsa rahvakomissari saatus


Vene keelest tõlkinud Pärt Lias


Kujundanud Andres Tali


kõva köide


ISBN 9985-62-236-7


 


Nõukogude Liidu lagunemise aastail kujunes laiemal üldsusel Lavrenti Beriast mulje kui verisest timukast, kes saatis kõhklemata mahalaskmisele miljoneid inimesi. Sellist imagot hakati looma juba Hruštšovi ajal, kui isikukultust igal võimalikul viisil hukka mõisteti. Siiski tuleb aga tunnustada Beria organisaatorivõimeid: just tema oli Nõukogude Liidu kaitsekontseptsiooni üks põhilisi väljatöötajaid, tema seisis aatomiprojekti algatamise juures ning hiljem juhtis ja kureeris seda. Selle raamatu autor püüdis oma sõnutsi “ilma viha ja hukkamõistuta” luua õige pildi kõikvõimsast rahvakomissarist, kelle hukkasid samad inimesed, kellega ta pikki aastaid õlg õla kõrval töötanud oli.


 


Thomas Brussig


KANGELASED NAGU MEIE


Saksa keelest tõlkinud Eve Sooneste


pehme köide


ISBN 9985-62-231-6


 


Kuula ja imesta: Klaus Uhltzscht oli see, kes sundis Berliini müüri oma peenisega langema! Tema, asjadekaotaja, multipervert ja Erich Honeckeri isiklik doonor, paljastab oma kuulsusrikka eluloo, mis on ta enda sõnul Nobeli preemia vääriline. Esmaklassiline lugemiselamus! Thomas Brussig on hetkel üks populaarsemaid Saksa noore põlvkonna kirjanikke.


 


Odette Kirss


RAKVERE LOOD JA LEGENDID


Kujundanud Irina Tammis


184 lk, kõva köide


Koostöös sihtasutusega Virumaa Muuseumid


ISBN 9985-62-224-3


 


“Rakvere lood ja legendid” püüab anda pildi läbi ajaloo Rakvere elust kohalike inimeste kaudu, olgu need siis kaupmehed või käsitöölised, aadlikud, ametnikud, haritlased, lihttöölised või lõbunaised. Kõik nad kokku on rakverelased. Nende pandud on kohanimed, nende ehitatud on majad, nende peetud käsitöökojad ja poed, rajatud koolid ja seltsid. Nemad on andnud oma linnale näo ja sisu.


Raamatu koostamisel on kasutatud peamiselt rahvajutte ja mälestusi, mis talletatud SA Virumaa Muuseumid arhiivifondis, aga ka Eesti Kirjandusmuuseumi rahvaluule osakonnas, Eesti Rahva Muuseumis ja Eesti Keele Instituudis. Paljud lood pärinevad kunagiste rakverelaste trükisõnas ilmunud mälestustest ja omaaegsest ajakirjandusest.


 


Ene Rämmeld


ELU ON SELLINE


Kujundanud Rein Seppius


pehme köide


ISBN 9985-62-226-X


 


Ene Rämmeld sai Eestis tuntuks Tiina osatäitjana filmis “Libahunt”. 1981. aastal lahkus Ene Rämmeld Eestist, et pärast viieaastast väljasõiduviisa ootamist järgneda koos pojaga Vladimir-Georg Karassev-Orgusaarele Pariisi.


Ene Rämmeldi raamatus on kolm peatükki pühendatud ta elus tähtsatele inimestele: Leida Laiusele, Evald Hermakülale ja Vladimir-Georg Karassev-Orgusaarele. Need on kultuurilooliselt väga huvitavad mälestused, kus avanevad loojate siseheitlused, elu-olu ja argipäev. Eraldi peatükid on Ene elust Pariisis ning tagasipõiked lapsepõlve. “Elu on selline” idee autor ja koostaja on Lea Arme. Raamat on illustreeritud rohkete fotodega.

Minu ostukorv