Tarbimishulluse tagamaad

2005 juuli-september

Kalle Lasn
Kultuuritõkestus
Tõlkinud Siim Vatalin
Kujundanud Priidu Zilmer
pehme köide, 232 lk


Ameerika ei ole enam pelgalt riik, sellest on saanud bränd. Sel on imidž, mida “müüakse” nii USA kodanikele kui ka tarbijatele üle terve maailma. Ameerika brändi seostatakse selliste märksõnadega nagu “demokraatia”, “võimalused” ja “vabadus”, kuid tänapäeval loovad kultuuri pigem suurfirmad, mitte rahvas.
Nii ütleb Kalle Lasn, kes sündis 1942. aastal Tallinnas, põgenes sõja ajal vanematega Saksamaale ja sealt edasi Austraaliasse, kus lõpetas ülikooli rakendusliku matemaatika erialal. 1970. aastast elab ta perega Kanadas Vancouveris. 1990ndate algusest on Lasn juhtinud mitmeid liikumisi kodanikuõiguste ja meediaküsimuste vallas. Muuhulgas on ta üks ostuvaba päeva idee algatajaid ja annab välja antireklaamide ajakirja Adbusters.
Kalle Lasn tahab muuta praegust tarbimise- ja reklaamikeskset maailma ja üks viis on “kultuuritõkestamine” – see tähendab inimestele suurfirmade äri tagamaade tutvustamist, miljoniliste eelarvetega reklaamikampaaniate naeruvääristamist ja võimalust vähemalt korraks väljuda tarbimishulluse nõiaringist. Nüüd on üle maailma tuntuks saanud Lasni raamat “Kultuuritõkestus” lõpuks ilmunud ka eesti keeles. Raamatu värvilehekülgedel on ära toodud ka hulk tuntud reklaamikampaaniate paroodiaid.
Kalle Lasn tervitab oma lugejaid Eestis: “Inimkond kogeb praegu kõige hirmuäratavamat ajajärku meie planeedi ajaloos. Meie ökoloogilised, vaimsed ja poliitilised süsteemid on kokku varisemas. Meie kolme tuhande aastane vabadusepüüd on ootamatult peatunud, samas kui tehnoloogilised püüdlused koguvad meeletult hoogu. Sõda terrori vastu on väljumas kontrolli alt. Rikastes heaoluriikides annab tooni trendikas fašism, samas kui “teises” ja “kolmandas” maailmas tehakse viimaseid meeleheitlikke pingutusi otsustamaks, kes pääseb tuumariikide klubi liikmeks. “Tõde”, “õigust”, “head” ja “halba” topivad meile samal ajal kurku jõud, mida me enam ei mõista ega kontrolli.
Järgnevad viiskümmend aastat on tõenäoliselt jõhkrad. Planetaarne lõppmäng, mida oleme esitamas, võib vägagi hästi pöörduda kestvaks kaoseks. Ja see on minu üleskutse mu armsale Eestile: olge taiplikud. Osake näha. Olge kiired. Ärge vahetage ühte saatanat teise vastu. Teil on selline võimalus, mis antakse selles elus ja ajaloos vaid ühe korra – kujundada Eestile arukas ja jätkusuutlik tulevik ning saada seeläbi säravaks eeskujuks ning lootuse teetähiseks kogu ülejäänud inimkonnale.
Te suudate seda. Ma soovin Teile selleks hulganisti edu.”
Tauno Vahter

Minu ostukorv