Uued raamatud

2005 juuli-september

Jonathan Bastable
NORMANDIA DESSANT
6. juuni 1944 oli II maailmasõjas pöördelise tähtsusega päev: 150000 liitlasvägede sõdurit tungis üle La Manche’i väina natsiarmee poolt okupeeritud Prantsusmaa territooriumile. Ajakirjanik ja literaat Jonathan Bastable on raamatusse kogunud operatsioonis osalenute isiklikke mälestusi, lõike hukkunute päevikuist ja kirjadest ning ellujäänute seniavaldamata memuaare ja intervjuusid. Kindralite, reameeste, riigitegelaste ja tsiviilisikute tunnistused on ta oskuslikult ladusaks jutustuseks põiminud: tulemuseks on usaldusväärne ja vahetu ülevaade maailma ajaloos pöördeliseks kujunenud päeva sündmustest.
Olavi Teppan



Martin Plimmer, Brian King
KÕIGEST KOKKUSATTUMUS?
Aeg-ajalt on ajalehtedest võimalik lugeda juhtumeid imelistest kokkusattumustest. Inglased Martin Plimmer ja Brian King on kogunud need lood kokku. Näiteks kuidas kümneaastase Laura Buxtoni käest pääseb lahti õhupall, mis maandub 140 miili kaugusel teise kümneaastase tüdruku, samuti Laura Buxtoni aias. Kas sellised juhtumid on kõigest kokkusattumused? On see matemaatiline juhus, ime või jumalik vahelesegamine? Käesolevasse raamatusse on kogutud üle 200 kirjelduse uskumatutest ja jaburatest kokkusattumustest. Autorid on ka vestelnud teadlastega kokkusattumuste tõenäosusest ja uurinud, millised kuulsad kokkusattumused tõele vastavad.
Tauno Vahter



Viktor Jerofejev
HEA STALIN
sari “Punane raamat”
See raamat ei ole Jossif Vissarionovitš Stalinist. Ei heast ega halvast. Ehkki siin kohtab mitmeid tegelasi punase tsaari õukonnast, Stalinit ennastki, pole tegu ajaloolise romaaniga. See on isevärki sissevaade kirjaniku lapsepõlve, uurimus nõukogude diplomaatide peres sirguva lapse mentaliteedi muundumisest, nooruki maailmapildi kujunemisest, noore mehe spontaansest mässust Süsteemi vastu. Ent ennekõike on see lugu isa ja poja suhetest, kahe põlvkonna pattude vastastikusest peegeldusest ja ühtlasi pilguheit ühele ammusele kirjanduslikule skandaalile peaosalise silmade läbi.
Viktor Jerofejev (s 1947) on tänase vene kirjanduse üks olulisemaid figuure, romaanikirjanik, kirjanduskriitik, kolumnist ja telestaar. Romaan “Hea Stalin” ilmus vene keeles 2004. aastal.
Ilona Martson


Kati Murutar
TUUDUR, PRINTS JA GRIPP
Sari “Minu esimene raamat”
Pildid joonistanud Jüri Mildeberg
Muinasjutud “Tuudur, Plutt ja Magdaleena”, “Ja siis tuli Prints” ning “Gripp” on kirjutatud VAT Teatri juhi Aare Toikka innustusel. Ühel päeval ütles ta mulle, mida on teatrit juhtides avastanud: tänapäeva linnalaps ei oska võõrale valule kaasa tunda. Teistest elavatest hingedest kaugena ja üksildasena ei tea laps, et ka kõik muud olevused siinilmas on õnnelikud või õnnetud. Nii, nagu tema – aga natukene teistmoodi ka.
Lastele kirjutades sain teada, kui väga selget ja jäägitut ausust ning armastust väikesed inimesed kirjutajalt ootavad. Üksnes tõelised tunded ja klaarid mõtted veenavad, et igas halvas on tõepoolest midagi head.
Kati Murutar



Veel ilmunud Tänapäeva raamatud august, september, oktoober


Stendhal
PUNANE JA MUST
Sari “Punane raamat”


Hermann Hesse
KLAASPÄRLIMÄNG
sari “Punane raamat”


Solomon Volkov
ŠOSTAKOVITŠ JA STALIN


Johann Wolfgang Goethe
FAUST


Viivi Luik
ELUJOON


Lydia Koidula
LÖÖ, SÜDA, ÕITSELE!


Carol Grace
ARMASTUS ON SEE…


Carole Matthews
HEAS JA HALVAS


Henrietta Wells
HOMÖOPAATIA


David Nieven
ÕNNELIKU PEREKONNA 100 LIHTSAT SALADUST


P. D. James
KATA TA NÄGU


Des Pawson
SÕLMED

Minu ostukorv