Märtsis-aprillis ilmunud raamatud

2005 märts-aprill

EESTI TUULIKUD


Koostanud Hanno Talving


Albumisarja viies raamat viib meid tuulikute Eestisse – kohtadesse, kuhu tänapäeval pole võimalik enam turismireise korraldada, ehkki veel läinud sajandil ilmestas oma tuulik iga siinset endast lugupidavat talu- ja mõisamajapidamist. 174 fotot aastaist 1867–1944 annavad põhjaliku ülevaate erinevat tüüpi tuulikutest ning hoolikalt valitud pildimaterjali saadavad koostaja asjatundlikud, põnevad ja informatiivsed kommentaarid, mis peaksid paeluma kõiki Eesti paikkondlikust ajaloost huvituvaid inimesi nii meil kui mujal.


Olavi Teppan


 


Pedro Almodóvar


PATTY DIPHUSA JA TEISI TEKSTE


sari “Punane raamat”


Pedro Almodóvari filme vaadates jääb vahel mulje, et see MEES tahaks küll vähemalt vahetevahel NAINE olla. Kas või natukesekski, et saaks teada, mismoodi see naiseksolemine käib. Aga paistab, et FILM on ikka film ja seal ikka ei saa inimestele RÄÄKIDA, kuidas ta arvab seda käivat. Aga RAAMATUS saab. Autor on öelnud, et PATTY on tema naispoolne alter ego ja tõesti, arvatavasti just selline võikski Almodóvar naisena olla: rahvusvaheline PORNOSTAAR; tüdruk, kelles pulbitseb nii väsimatu elujanu, et ta kunagi ei maga; naiivne, ÕRN, groteskne, kade ja nartsissistlik; kõigi inimeste ja naudingute SÕBER; alati valmis nägema asjade helgemat poolt. Ja kuna sellest pole talle loomulikult veel küll, on raamatus ka teisi tekste MAAILMAST ja asjadest selle sees ning lõpuks vaimustavalt irooniline juhis, kuidas saada maailmakuulsaks filmirežissööriks.


Mihkel Mõisnik


 


Elme Väljaste


KÕIGEST KAHEKSATEIST


järg raamatule “Täiesti täisealine”


Elme raamatuid on hea lugeda. Neis avaneb elu eneses ja mis peamine – tänapäeva Eestis. Ei mingeid Johne ega Susaneid, vaid eesti tegelased ja meile lähedased probleemid. Seekord siis kaheksateistaastane Taali, kes eelmises raamatus läks Saksamaale lapsehoidjaks ning selles osas koju tagasi tuleb. Milline paistab talle nüüd siinne elu? Elme raamatutega on ka nii, et kui saad ühe läbi, tundub, et kohe-kohe peaks järg tulema. See paistab nii loomulik olevat.


Tiina Tammer


 


 


Robert van Gulik


HIINA KULLAMÕRVAD


Kriminullide puhul on miljöö enamasti tähtsam kui kuritegu. Christiel on peamiselt 1930ndate Inglismaa, Maigret´l sama perioodi Prantsusmaa, Akuninil XIX sajandi Venemaa ja pr Ramotswe sehkendab Botswanas. Robert van Guliku kriminullide peategelane on kohtunik Di, kes toimetab juurdlusi VII sajandi Hiinas. See on üks neid raamatuid, mille kohta võõrad inimesed helistavad kirjastusse juba enne ilmumist ja pärivad, et millal ometi tuleb? Loodame, et huvilisi on piisavalt. Eesti keeles on varem ilmunud “Kummitused kloostris. Lakksirm” (1987), “Templiviirastus” (1993) ning “Pärlikee ja pudelkõrvits” (1995).


Tauno Vahter


Veel on märtsis-aprillis ilmunud:


 


EESTI LASTE NALJAD


koostöös Delfiga


 


Leonid Tsõpkin


SUVI BADEN-BADENIS


sari “Punane raamat”


 


Stephen Whitehead


MEESSOO PÕHJALIK VÄLIMÄÄRAJA


sari “Anne raamat”


 


Wendy Northcutt


DARWINI AUHINNAD III osa


 


Georges Simenon


KOLLANE KOER


 


Mihhail Bulgakov


VALGE KAARDIVÄGI


sari “Punane raamat”


 


Boriss Akunin


KROONIMINE


 


Ketlin Priilinn


KOERALAPS BERTA SEIKLUSED


sari “Minu esimene raamat”


 


Rolf Harris


LOOMA KOMBED


 


Marjorie Devine


IRMA


 


James Krüss


MAJAKAS VÄHIMADALAL


 

Minu ostukorv